O točnom izvoru toga plesa se još uvijek raspravlja. Pretpostavlja se da vuče korjene iz Španjolske ili Moroccoa. I značenje samog imena je nejasno. Pretpostavlja se da znači bubanj, grupni ples crnaca, zabavu ili ples u paru. Prema nekim teorijama, ime je posuđeno iz afro-kubanske riječi «tangana» ili «tambor».

Na Kubi i u Brazilu se izraz pojavio početkom 19. st., a označavao je solo ples kojeg su izvodile žene. Tek kasnije se počeo izvoditi u paru.

Rodno mjesto pravoga tanga je na zapadnoj obali La Plate, u Buenos Airesu, i zato tango imenujemo «Argentinski tango».

Priča tanga započinje s argentinskim gauchosima koji su odlazili u pune noćne klubove i molili lokalne djevojke za ples. Budući da se nisu tuširali, djevojke su kružile oko njih zabacujući glave unazad.

Kako su gauchosi stalno jahali, pri čemu su koljena u savijenom položaju, taj položaj nogu su prenijeli i na ples.

U argentinskom tangu se pokazuju suprotnosti muško-žensko, čvrsto-mekano, grubo-sentimentalno, a najčešće ga prati glazba violine, gitare, flaute i klavira. Zbog svog erotičnog karakterima je bio godinama zabranjen.

Tango je počeo osvajati Europu 1907. g., a prvi ga je preuzeo Pariz.

U Americi ga je popularizirao Rudolf Valentino.

Englezi su 20-tih g. 20. st. argentinski tango pretvorili u standardni ples, čije su karakteristike trzaji (prvenstveno glavom), strastveni progresivni pokreti, nagla zakašnjenja i strogo odvajanje figura, nema dizanja i spuštanja. Europski tango zahtijeva strogo podudaranje s ritmom. Fraziranje je vrlo bitno. Izvodi se u 2/4 taktu, a naglasak je na prvom i trećem udarcu.
< «           » >
 .