Društveni plesovi se danas plešu u parovima, za razliku od plesova koji se plešu pojedinačno i u skupinama ( balet, jazz, hip-hop i drugi plesovi ). Nekada su se plesali tako da nije bilo puno plesnih figura, već su se uglavnom sastojali od jednostavnih koraka i okreta, no plesači su međusobno bili postavljeni u različite smjerove koji su u konačnoj slici publici izgledali kao različiti geometrijski oblici, a nazivali su se ''tlorisi''.
Danas se svi društveni plesovi plešu u parovima. Dijelimo ih na dvije velike glavne skupine: standardne i latinskoameričke***
( ***Internacionalna podjela; postoji naime i američka, koju koriste SAD i Kanada, a koja se naziva: smooth i rhytm. Iako su podjele vrlo slične i dijele mnoge iste karakteristike i plesove, postoji razlika u nekim plesovima, nazivima figura itd. )
Svaka od dviju skupina ima zajedničke karakteristike po kojima se međusobno razlikuju.

Prva razlika između standardnih i latinoameričkih plesova je u tehnici izvođenja koraka i položaju stopala. U standardnim plesovima se u korak naprijed ide preko pete, a u latinoameričkim plesovima u korak naprijed idemo savijenim koljenima preko prstiju na puno stopalo.
U standardnim plesovima stopala su paralelna, a položaj stopala u latinoameričkim plesovima je 5 do 13 sati („V“ položaj).

Druga razlika je u držanju. U standardnim plesovima držanje je u pravilu zatvoreno, a u latinskoameričkim plesovima obje se ruke mogu držati i u visini struka („otvoreno držanje“).

standardnim plesovima plesači su u kontaktu blizu jedan drugome, te je partnerica tijelom pomaknuta u desnu stranu partnera, njihova stopala međusobno nisu jedno nasuprot drugom te tako osiguravaju da se partneri tijekom plesa međusobno ne gaze. U latinskoameričkim plesovima mogu biti udaljeniji i stoje jedan nasuprot drugom, zbog otvorenog držanja nema veće opasnosti od međusobnog gaženja po stopalima. .

Osim držanja razlika je i u karakterističnim kretanjima. U standardnim plesovima trup, ramena i kukovi su mirni, uz povremene nagibe partnerice unazad, dok je za latinskoameričke plesove svojstven rad kukovima, koje se rotira oko osi tijela prema nazad, te rad lopatica, tako da se lopaticu spušta nad kuk koji se rotira u nazad.

Latinskoamerički plesovi nose u sebi više drame i zahtjevaju da se prilikom izvođenja jasno pokaže karakter svakog plesa, koji je različit za svaki od plesova.priču. Kod standardnih plesova to u pravilu nije tako, iako uz dovoljno mašte i kreativnosti i oni omogućavaju plesačima pričanje priče.
 
 
Standardni Latinskoamerički Nightclub/ Zabavni
Engleski valcer Rumba Salsa
Bečki valcer Cha-cha-cha Disco fox
Foxtrot Samba Rock-n-roll
Tango Jive Western polka
Slowfox Passo Doble Blues
Quickstep Mambo***  

*** Mambo je ples koji se pleše u američkoj rhytm kategoriji, no kako dijeli mnoge zajedničke karakteristike s Cha cha cha i Rumbom, podučava se često u tečajevima društvenih plesova i u Europi.