RASPORED

PRIJAVA

CIJENE

 

Balet nije "Labuđe jezero" u HNK.

"Labuđe jezero" je kazališna predstava koja se izvodi tehnikom plesa klasičnog baleta.

Balet je jedna od najstarijih plesnih tehnika. Iz nje proizlaze gotovo sve druge plesne tehnike. Balet im je temelj.

U baletu svaki pokret ili položaj tijela ili udova ima svoj naziv i točno definirani način kako se izvodi. Iako postoji nekoliko povijesnih škola, plesni pokreti i položaji su praktički standardizirani na svjetskoj razini.

U principu je moguće telefonom izdiktirati koreografiju !!!

Balet je prepoznatljiv po strogim formama tijela te po "otvorenim" stopalima. To znači da je cijela noga, iz kuka, zarotirana prema van, pa su stopala okrenuta u stranu, a ne prema naprijed. Iako se teoretski očekuje otvorenost od 180 stupnjeva, tj. da stopala pokazuju točno u suprotnim smjerovima zarotirana 90 stupnjeva od smjera gledanja plesača, u praksi se noga i stopala okreću koliko plesač može na svom stupnju razvoja, a da pri tome još uvijek stabilno stoji, punim stopalom.

Baletna tehnika je posebna među plesnim tehnikama jer se u njoj ne koristi sila i nagli pokreti, trzaji. Zbog toga je posebno pogodna za one koji još nemaju dovoljnu snagu i vještinu i za one koji se oporavljaju od bolesti ili povrede. Baletni pokreti se ne izvode zgrčenim mišićima, već ih treba istezati "u daljinu".

Osnovni elementi baleta su držanje tijela i udova, vježbanje ravnoteže, velik i mali čučnjevi, pružanje, rotiranje, dizanje nogu, rad stopalima, nagibi tijela. Kasnije se vježbaju i okreti (pirueti) te skokovi na mjestu i u pokretu.

Protivno uobičajenom vjerovanju, baletom se možete baviti u bilo kojoj životnoj dobi, počevši od bilo koje tjelesne spremnosti, bez obzira na talent i bez obzira na spol.

Predrasuda koja proizlazi iz neznanja je da se baletom mogu baviti samo mlade djevojke, da je to samo za talentirane koji moraju početi kad su im četiri godine. Tako, na primjer, i muškarac od 70 godina može uživati i imati koristi od vježbanja baleta. Užitak je neopisiv! smiley

Rekreativci rade iste vježbe kao i profesionalci, samo se novije vježbe ne uvode u program tako brzo, dulje vježbaju jednu vježbu i ne rade odmah jako složene elemente i koreografije. Detaljnije se objašnjava i češće ponavlja.

Koristi od baleta su višestruke. Na tjelesnoj, fizičkoj razini korist je od jačanja mišića, pravilnog držanja tijela, pravilnog saginjanja, okretanja tijela, dizanja tereta, skakanja i drugih pokreta koje izvodimo u svakodnevnom životu.

Vježbanje baleta nije samo uz klasičnu glazbu, već je moguće gotovo uz svaku glazbu čiji ritam odgovara vježbi koja se radi. A vježbanje uz glazbu užitak je za dušu. Umiruje, odvlači pažnju od svakodnevnih problema i zadataka te budi u nama umjetnika.

Ako ste ikada poželjeli da ste probali plesati balet, vjerujte nam da nikad nije kasno i da to možete bez obzira na svoje godine i zdravlje. Pretanite razmišljati o tome, dođite i probajte!

 

Muškarci u baletu

 

Povijest baleta