Uobičajeni stereotip je da je balet  samo za žene. Uz to ide predrasuda da su svi baletani homoseksualci.

Također postoje stereotipi da je boks samo za muškarce, kao i karate, sve ostale borilačke vještine, mačevanje, nogomet, vaterpolo, hokej, dizanje utega, ekstremni sportovi i... niz možemo nastaviti u nedogled. Ipak žene treniraju sve navedene sportove, uključujući i američki nogomet i bejzbol (slobodno potražite po internetu mnoge hrvatske predstavnice). Mnoge žene su se popele na neke od najviših planinskih vrhova svijeta!

Jesu li sve te žene, sportašice i rekreativke, iste seksualne orjentacije? Nisu. Ometa li ih njihov ljubavni život u bavljenju ikakvim sportom ili aktivnošću? Ne.

Svi ljudi, bez obzira na spol, dob i ostale osobine, imaju sposobnost raditi u životu ono što ih zanima i ono u čemu misle da bi mogli biti uspješni.

 

Poznati muškarci koji su plesali balet: 

Iz povijesti baleta vidimo da je balet osmislio i pokrenuo muškarac Louis XIV i da su ga isprva plesali samo muškarci. Mnogi glumci, među kojima se ističu i oni koji su se uspješno bavili borilačkim vještinama, ponekad i ekstremnim, pohađali su godinama satove baleta.

Jean-Claude Van Damme:

''At the age of 16 he took up ballet, which he studied for five years. According to Van Damme, ballet "is an art, but it's also one of the most difficult sports. If you can survive a ballet workout, you can survive a workout in any other sport." (www.en.wikipedia.org)

Wesley Snipes

Patrick Swayze

Sjetimo li se filmske scene iz filma ''Krvavi sport'' u kojoj Jean Claude Van Damme izvodi mušku špagu u zraku oslanjajući se nogama o dva stolca i razmislimo koliko mu je pomoglo 5 godina treniranja baleta, moramo se zapitati čemu toliki otpor prema aktivnosti koja pomaže u treningu mnogih drugih vrhunskih sportaša (naročito u borilačkim vještinama, skokovima u vodu, gimnastici, akrobatici, a da umjetničke sportove i ne spominjemo klizanje, ritmička gimnastika i dr.) jer je u nekim principima mehanike pokreta slična tim sportovima te povećava opseg određenih pokreta koje tijelo sportaša može izvesti.

Ako mogu Jean-Claude Van Damme, Wesley Snipes i Patrick Swayze, zašto i vi ne biste mogli?!

 

Slabići ili ...

Druga predrasuda je da su baletani krhki, slabi, žgoljavi, nemaju snage, adrenalina, vjerojatno zimi prvi navuku prehladu...što li sve ne! smiley

 

Kad se na trenutak prisjetite neke scene iz baletne predstave u kojoj baletan-plesač drži balerinu jednom rukom u zraku razmislite koliko je to lagano i kako bilo koji "slabić" može držati najmanje četrdesetak kilograma jednom rukom u zraku i pri tome izgledati mirno i hladno.
 

Istina je, zapravo, da baletni plesači (uostalom kao i plesači mnogih drugih stilova, akrobati ili muški klizači) puno treninga ulažu u snagu. Zašto onda baletani nemaju ogromne mišiće kao bilderi?

Zato što svaka aktivnost u kojoj se planiraju i akrobatski elementi i zahtjevni skokovi  zahtjeva snagu mišića, ali ne i suvišnu masu mišića, kako opterećenje na zglobove ne bi bilo preveliko. Tijelo plesača bi trebalo nakon godina treniranja biti sposobno izvoditi i visoke skokove, koji su često i u okretu ili putuju kroz prostor, nisu na mjestu.

Zato plesači svoje mišiće jačaju postupno i istezanjem. Ako odjednom i naglo dižete teške utege, brzo raste volumen mišića i dobiva se "bilderski" izgled. Ako mišiće vježbate polagano i dugotrajno, polagano povećavajući napor npr. težinu koju dižete, mišići će dobiti na snazi i zadržati svoj prirodni izgled. Bit će "tvrdi kao kamen", ali neće biti "nabucani".

Bez sigurne i snažne potpore ruku i tijela muškog plesača, plesačice teže izvode određene  vježbe (nagibe tijelom, skokove, neke okrete), a neke je i nemoguće izvesti (tzv. podrške - to je ona situacija kad partner podiže partnericu od poda dok ona izvodi figure u zraku) Plesačice na satu jedva čekaju muškarce, koji će vježbanjem postati toliko snažni, spretni te imati stabilnu ravnotežu, da im pomognu u tim dijelovima sata. Bez muškaraca i dečki na satu, treninzi su manje zanimljivi i zahtjevni.

 

 
Jedino što je bitno je da se u baletu može jako uživati bez obzira na građu tijela, dob i fizičku spremnost. Ako vas balet zanima, probajte otići na jedan trening.
AKo budete jedini muški u grupi, a želite trenirati balet, izdržite par sati i vidjet ćete da će vas ostale plesačice odmah prihvatiti s velikom dobrodošlicom i pomoći vam da se snađete i uklopite. Obzirom na česti manjak plesača, velika je mogućnost da vježbate ponekad u paru s nekoliko plesačica. smileycool
 
 
 
 
 
Treća predrasuda je da svi na baletu nose roze tajice, mašnice, svilene papučice, šljokice...

Vi ste osoba koja voli udobnost? Sportaš? Ne želite kupovati nikakvu opremu kad ni onako niste sigurni želite li trenirati balet? Od pomisli na tajice vam se diže kosa na glavi? Ne želite nositi mekane baletne šlape? Ili želite imati baletnu opremu, ali mušku? A što ako vam se sviđa ''baletna odjeća''?

Sve što vas zanima o ovoj temi pročitajte tako da kliknete mišem na naslov.