RASPORED

PRIJAVA

CIJENE

 

 

Gledate li MTV, Vh1, CMC ili neki drugi glazbeni TV kanal? Gledali ste plesne filmove Flashdance, Cabaret, ...?

Sviđa vam se kako plešu? Voljeli biste da i vi to možete? Možete, možete! Dođite i probajte!

Ples koji vam se sviđa se zove jazz dance. Ima nekoliko stilova (MTV, Musical comedy, lirski, street, ...), koje u prvom trenutku nećete sve razlikovati, ali to nije ni bitno.

Jazz dance je modernija plesna tehnika koja se, kao i većina drugih modernih plesnih tehnika, temelji na tehnici klasičnog baleta. Osnovna je razlika da ima slobodnije pokrete, "opuštenije" elemente.

 

Stilovi jazz dancea

Povijest Jazz dancea

 

Položaji nogu u jazzu ne moraju biti tako jako otvoreni (položaj nogu u kojem pete stoje jedna nasuprot druge, a prsti su okrenuti u suprotnim smjerovima) kao u baletu, a u nekim elementima su i potpuno zatvoreni (paralelni).

U jazzu je dopušten veći stupanj stilske opuštenosti nego u baletu koji ima strože forme.

Jazzu su svojstvene i izolacije tijela.

Pri izvođenju pokreta, svaki dio tijela radi svoj pokret, izoliran jedan od drugog. Na primjer, pri kruženju bokovima, tijelo iznad struka potpuno je mirno, i obratno.

Jazz dance se pleše na popularnu glazbu, a može se plesati i na bilo koju drugu muziku.

 

Iako ono što vidimo u glazbenim spotovima ili filmovima je često vrlo dinamičan ples, s brzim okretima i velikim skokovima, jazz se može plesati i polaganije i uz romantičnu ili mističnu glazbu.

 

Stoga se jazz može plesati u svakoj životnoj dobi. Nikad nije kasno da se počne učiti i vježbati jazz.

Možete biti i slabije kondicije i bez ikakvog plesnog iskustva ili vještine. Kao i za bilo koji drugi ples, najvažnija je želja za plesanjem i uživanje u glazbi i pokretu.