ZAGRIJAVANJE MIŠIĆA (+PRAVILNO DRŽANJE tijela), RAZGIBAVANJE ZGLOBOVA, ISTEZANJE MIŠIĆA I VEZIVNOG TKIVA

 

Slijede vježbe čiji cilj je pripremiti tijelo za fizičke aktivnosti koje slijede na sredini i kraju sata.

Mišići cijelog tijela trebaju se ravnomjerno zagrijati. Previše zgrčeni mišići trebaju se opustiti, a mišići koji su previše opušteni trebaju se aktivirati.

To sve postiže se kad se vježbe zagrijavanja izvode dok je tijelo u pravilnom položaju. Voditelj će svakom plesaču pomoći da nauči kako se ispravno držati za vrijeme vježbanja.

Osim mišića potrebno je pravilno razgibati i sve zglobove i kralježnicu, kako bi pokretljivost plesača bila veća i zdravstveno sigurna.

Važno je i pravilno istegnuti  vezivna tkiva (ligamente i tetive) kako ne bi došlo do istegnuća koja, ako se dogode,  znaju smetati za vrijeme plesa i po par mjeseci.

Iako se naizgled ne radi o kompliciranim vježbama, vježbe su odabrane i posložene tako da povećaju broj otkucaja srca, potaknu izmjenu kisika u tijelu i sve ranije spomenute dijelove tijela u potpunosti pripreme za nastavak sata.

Ako se izvode bez koncentracije ove vježbe nemaju nikakav učinak, no pravilna izvedba ove vježbe pretvara u 10 – 15 vrlo znojnih i aktivnih minuta.

 

Što dolazi nakon zagrijavanja?

TEHNIKA

 

ŠTO AKO NEŠTO NE MOGU?

Svaka vježba izvodi se u granicama mogućnosti svakog pojedinog tijiela i ne prelazi naše prirodne mogućnosti.

Ako zbog nekog razloga ( ozljeda, bolest, nedovoljna razgibanost...) tijelo nije spremno izvesti određenu vježbu tada voditelj pokazuje drugi oblik vježbe koja je prilagođena ograničenju zbog kojeg plesač ne može izvesti originalnu vježbu. Najvažnije je da se vježbanje izvodi kontinuirano. Na taj način plesači i dalje vježbaju i daju svojem tijelu vremena da se oporavi ili razgiba, ojača i slično.

Uz redovitu i pravilnu vježbu često je moguće vrlo brzo pomaknuti postojće granice tijela, a nerijetko i ''prestići'' kolege plesače koji su se u međuvremenu previše opustili na satovima smiley

Neki dijelovi tijela zahtjevaju više truda i vremena, ali uloženi trud se doista višestruko vrati, jer takvi mali i spori pomaci, kad se zbroje, često znače velike pomake u cjelokupnoj plesnoj sposobnosti plesača.