Kad je tijelo zagrijano i pripremljeno za rad od plesača je moguće očekivati pravilniju izvedbu plesnih pokreta. Neovisno o kojem stilu plesa se radi, plesači razvijaju osjećaj slobodnijeg kretanja, oslobađaju kočnice, bilo u tijelu ili u umu, koje sputavaju lagano kretanje. Plesač koji dobro vlada plesnom tehnikom ulaže manje energije u izvođenje pokreta, a rezultat je vizualno elegantniji ili dramatičniji ( ovisno o kojoj vrsti plesa se radi )

Da bi tijelom svladao tehniku, plesač je mora razumjeti.  Postoji cijeli niz vježbi kojima se trenira i uči plesna tehnika. Kao i kod zagrijavanja, nije dovoljno znati tehniku pokretanja samo jednog dijela tijela. Zato su vježbe uvijek složene tako da na svakom satu niti jedan dio tijela ne bude zapostavljen, nego da se tehnički ravnomjerno razvija.

Za one koji vole učiti strane riječi zgodan je podatak da veliki dio vježbi ( ovisno o stilu ili školi prema kojoj se podučava ) ima nazive iz francuskog, talijanskog, ruskog i engleskog jezika. smiley  Za one koji ne vole, uvijek će vam se reći i hrvatski prijevod smiley

Vježbe tehnike mogu se izvoditi na podu, štapu ( barre, štanga ) i sredini prostorije.

Pod

Štanga

Sredina