Ples na sredini daje slobodu kretanja i to je cilj zbog kojeg se sve prethodne vježbe i rade. Kako bi tijelo pripremili za ovaj dio sata nužno je pravilno i koncentrirano vježbati od početka sata. Dugoročno se svako zabušavanje osjeti na sredini!

Na satu baleta vježbe na sredini se izvode u dva dijela, jer su različitog karaktera i imaju različitu zadaću. Međutim i jedan i drugi traže od plesača da postane svjestan prostora koji zauzima, kako on sam, tako i plesači oko njega. Osim toga uči se orjentirati u prostoru , kretati kroz prostor i pritom paziti na ''promet '' oko sebe.

Adagio ( polagano, tiho ) je niz sporih vježbi, naglasak je na gracioznosti, eleganciji i istegnutosti pokreta. Uključuje nagibe tijela, naglašen rad ruku, poze tijela i vježbe kojima je svojstvena kontrola pokreta i fluidnost, tj. mekani prijelazi iz jedne pozicije u drugu.

Allegro (sretan , radostan) je niz vježbi brzog i okretnog karaktera, koji uključuje skokove, okrete i brz rad nogu. Obzirom na brzinu izvođenja pokreta razlikuju se mali i veliki allegro. U malom svi pokreti se izvode brže i manji su ( niži skok, niži pokret nogom i sl.) , a u velikom je obrnuto – cilj je izvesti veći pokret uz zadržavanje brzine. Cilj allegra je povećati kondiciju i spretnost plesača. Plesači koji vladaju ovim vještinama često se smatraju vještijima od ostalih, allegro se često smatra vrhuncem plesačkog umijeća.

Iako su određeni plesači svojim tjelesnim predispozicijama spretniji u adagiu, a drugi u allegru, i jedni i drugi radom mogu postati vrlo vješti u obje vrste vježbi. Oni koji to uspiju i u allegru i u adagiu često su solisti! smiley

Na satu jazz dancea i modernijih plesnih tehnika na sredini više su zastupljene vježbe karakteristične svakom od tih stilova ( vježbe izolacija tijela – npr. ramena i kuka, a bez pokretanja rebara,  različita kretanja po podu ili podlozi, padovi, kretanja na drugim dijelovima tijela, figure, posebni skokovi, kontaktne vježbe i slično ). Cilj je razviti kretanje karakteristično zvuku muzike koja se interpretira.

Vizualno Jazz dance i moderne tehnike mogu djelovati kao manje strogi stilovi od baleta, ponekad mogu djelovati maštovitije i kreativnije, slobodnije ili pak oštrije i žešće, ili pak balet može djelovati čišće i elegantnije, no svaki od stilova moguće je kvalitetnom koreografijom i izvedbom spretnih plesača pretočiti u bilo koji oblik raspoloženja.

Što se radi poslije sredine?

Koreografija