Vi ste muškarac



Nešto Vas neodoljivo privlači plesu?
Ma što radili, kad zasvira prava muzika, nešto se samo od sebe počne gibati u Vašim ramenima, guzi, koljenima?
Kad vidite natjecatelje u klasičnim i latino plesovima, zasjaje Vam se oči i imate dojam da lebdite ?
Kad vidite klizače na ledu poželite kliziti s njima?
Kad gledate muzički video spot, na trenutak Vam se učini da ste među izvođačima?
Pri pogledu na balet, vrat i stopala Vam se sami od sebe izdužuju u daljinu?
Ne brinite, to je normalno, jer Vi ste rođeni plesač.

Ali Vi imate jedan veliki problem. Urođenu manu. Rođeni ste kao muškarac !

Danas je raširena predrasuda (među muškarcima) da ples nije «muževan», tj. da muškarci koji se bave plesom ili nisu «pravi» muškarci ili barem ne ostavljaju takav dojam na žene.
O tome se može reći samo da je to predrasuda i da je potpuno bez osnova.
U stvarnosti, ženama su privlačniji muškarci koji dobro plešu i rado se s njima druže.

I muškarci kao i žene osjećaju jednaku privlačnost prema plesu. Ova je predrasuda zapravo prisutna samo u zapadnim zemljama, jer u nekim kulturama, kao što su južna amerika i mediteran je to «normalnije», a u nekima postoji i suprotna krajnost pa je ples rezerviran samo za muškarce (dijelovi afrike).

Povijesno, klasični balet je začeo muškarac: Luis XIV u 17. stoljeću i sve do 19. stoljeća, ples je bio muška aktivnost s tek nešto žena. Tek u 19. stoljeću plesom se počinju baviti i žene i do kraja stoljeća «istiskuju» muškarce iz njega. U 20. stoljeću počinje polagani povratak muškaraca u sve vrste plesova.

I dok je u našim krajevima prihvatljivo da se muškarac bavi društvenim plesom, prilično se s nevjericom i raznolikim predrasudama gleda na one koje zanimaju i druge forme plesa: suvremeni, jazz, balet.

U stvari, riječ «balet» povezana s muškarcem često zvuči gotovo kao pogrda, a skoro uvijek izaziva podsmjeh.
To što je na samim počecima to bio muški «sport» i što su neki od najvećih baletnih umjetnika upravo muškarci, slabo djeluje na razbijanje predrasuda.

Bilo kako bilo, danas se u zapadnom svijetu sve više muškaraca vraća plesu, posebno jazz danceu i baletu.

U stvari, srednje i starije generacije otkrivaju balet kao idealan oblik održavanja dobre zdravstvene kondicije. Naime, za razliku od mnogih sportova, body-buildinga, fitnessa i aerobica, u baletu nema udaraca i naglih pokreta. Sve se vježbe izvode glatko i s naglaskom na istezanje i jačanje mišića. Time se jača tijelo, postiže bolja ravnoteža i cirkulacija, te koordinacija pokreta.

Drugi izvor nelagode kod muškaraca kad ih se povezuje s baletom jest (za mušku modu današnjice) neobična odjeća: tajice i druga pripijena odjeća te papučice.
I tajice i dres/triko zapravo je izumio i nosio muškarac, Julles Leotard, akrobat i prvi čovjek koji je (1859) izveo skokove i okrete u zraku, na trapezu. Upravo po njemu, Amerikanci koriste naziv «leotard» za komad odjeće kojeg mi zovemo dres, body ili triko.

Zaista, u baletu je uobičajeno da se na treningu nosi pripijena odjeća, jer se na taj način jasno vide i položaji i pokreti pojedinih mišića i zglobova, što je nužno za ispravno uvježbavanje.
Što se papučica tiče, na treningu se nose mekane papučice bez pete, koje omogućavaju potpuni dodir stopala s podom, a sprečavaju klizanje. Papučice u kojima balerine stoje na prstima (špice, pointe shoes) koriste se samo kad se vježba upravo na vrhovima prstiju, što nije uobičajeni dio treninga za muškarce. 

Kod nas postoji preporuka i pravilo za odjeću i obuću, ali kod početnika se ne inzistira na njima.
Dakle, ako:
- Vam je neugodno pojaviti se pred nepoznatim ljudima u odjeći koja oku otkriva cijelo tijelo,
- ili tek želite probati kako izgleda baletni trening,
- ili niste sigurni hoćete li nastaviti s treninzima,
- ili trenutno nemate novaca za takvu odjeću i obuću,
Dozvoljavamo vam da na baletni (i jazz) trening dođete u bilo kakvoj odjeći koja će vam omogućavati nesputane pokrete, kao i da obučete deblje sokne, bez obuće.
Na društvene plesove i salsu se dolazi u svakodnevnoj odjeći i obući, dok se ne počne trenirat iza natjecanja.

No, ono najvažnije je da trebamo i želimo muškarce i jako cijenimo one koji imaju hrabrosti savladati i predrasude okoline i vlastitu nelagodu i doći probati jedan trening baleta ili jazz dancea.
Ni kod nas koa ni drugdje u Hrvatskoj još nema mnogo muških polaznika, ali ih ima i svi su odreda bili iznenađeni toplim prijemom ne samo voditelja već i drugih polaznica.

Dođite i uvjerite se. Bit će to, jamčimo, jedinstveno iskustvo.

 

Bojite se da će Vaša okolina misliti da ste gay?

Pa što? Vaša seksualna orijentacija se nikoga ne tiče.

A ako Vas nešto pitaju ili kažu, možete ih pitati: "Pitate li to hrvača koji cijelo virjeme provodi čvrsto grleći muškarce?" smiley

 

Uobičajeno je da "pravo" muškaraca da pleše balet branimo činjenicama o tome koliko je snage potrebno za ples baleta, a tek za podršku ili dizanje partnerice.

Ali tu gubimo cijelu poantu: nije ne-muževno biti niježan, osjećajan, senzibilan i to izražavati na bilo koji način, pa tako i pokretom.